Kreatywne Podwórko

Kreatywne Podwórko przy ulicy Wapiennej w Elblągu powstało w ramach miejskiego Budżetu Obywatelskiego 2013.

Szczegóły projektu

Tytuł: Kreatywne Podwórko
Rok: listopad 2013

Inicjator projektu: Karolina Śluz
Projekt: AP DIZAJN i Ada Kotyńska
Lokalizacja: Elbląg, ul. Wapienna
Inwestor: Zarząd Budynków Komunalnych w Elblągu
Budżet: 100.000 PLN
Powierzchnia: 960 m2
Zdjęcia: AP DIZAJN, Łukasz Kotyński

Ideę utworzenia miejsca spotkań dla osób w różnym wieku (zamiast typowego, „katalogowego” placu zabaw dla maluchów) poparło kilkuset elblążan, którzy w kolejnych etapach projektowania mieli okazję wpływać na kształt tej przestrzeni w trakcie konsultacji społecznych.

Istotne granice wyznaczył projektowi dostępny budżet (100.000 zł brutto) oraz wybrana lokalizacja – zaniedbana działka na obrzeżach elbląskiej Starówki, będąca jednak pod ochroną konserwatorską. Ze względu na bliskość zabytkowych, ceglanych murów Muzeum Archeologiczno-Historycznego część placu zdecydowano się zaplanować głównie w płaszczyźnie poziomej. Powstały tam elementy dotąd niespotykane w elbląskich przestrzeniach publicznych, m.in. pełnowymiarowy tor do gry w bule ze żwirową nawierzchnią, wbudowana w podłoże trampolina, czy płyty z gładkiego betonu zachęcające użytkowników do poznawania nieco zapomnianych zabaw podwórkowych (na specjalnych tablicach umieszczono instrukcje gier w klasy, młynek, gumę, kręconkę, „czarne piwko”, itp.) lub po prostu do rysowania kredą.

W części działki oddalonej od zabytkowego muru zaproponowano różnorodne elementy pionowe, m.in. las drewnianych słupów o różnej wysokości (pełniący funkcje ozdobne oraz stwarzający możliwość zabaw ruchowych) oraz nawiązujące do niego stylistycznie słupy utrzymujące huśtawkę linową, bujawkę typu „bocianie gniazdo” oraz poszerzoną zjeżdżalnię (na wniosek mieszkańców biorących udział w konsultacjach), a także drążki do ćwiczeń siłowych i liny-równoważnie (na prośbę młodzieży mieszkającej w pobliskiej bursie szkolnej). Pojawiły się też tam-tamy oraz ścianka pokryta farbą tablicową – dla realizacji pomysłów muzyczno-plastycznych. Całość dopełniają ławki, wielofunkcyjny metalowy element (nawiązujący do elbląskich form przestrzennych z lat 60-tych ubiegłego stulecia) oraz roślinność, której pełnego rozkwitu należy się jednak spodziewać dopiero na wiosnę (projekt został zrealizowany późną jesienią).

Projekt Kreatywnego Podwórka utrzymano w stonowanej kolorystyce (dominuje biel i błękit w połączeniu z naturalnymi materiałami) – dla odróżnienia tego miejsca od wielu przeładowanych kolorami, katalogowych realizacji. W kolejnych edycjach budżetu obywatelskiego możliwe będzie zaprojektowanie oświetlenia terenu i/lub poprawy standardu podłoża, na co z racji ograniczonego budżetu tym razem nie wystarczyło środków.



 Previous  All works Next